En tur blir til – Del 4

In Tips, triks og anbefalinger
Scroll this

Dette er fjerde del i vår bloggserie om planlegging av cacheturer. Se også del 1, del 2 og del 3.

I denne delen vil vi vise litt generelt hvilke verktøy vi bruker til å velge ut de spesielle cachene. Vi kommer til å bruke flere av våre kommende turer som eskempler.

Cacheturassistenten

Vi bruker Cacheturassistenten ganske aktivt til å legge cacher inn i turene våre. Og jeg vil på det sterkeste anbefale alle å installere den før planleggingen startes. Du kan lese bruksanvisning og laste ned Cacheturassistenten fra cachetur.no.

Hvis du setter inn første og siste veipunkt i turen (f.eks. hotell, oppmøteplass etc.), vil Cacheturassistenten tegne inn kjøreruta for deg i kartet på geocaching.com (så lenge du har valgt Leaflet) og kartene på Project-GC. Etterhvert som du legger til cacher, vil kjøreruta oppdatere seg. Da kan du trykke på oppdateringsknappen (den med to piler i en sirkel) for å laste inn den nye ruta.

Project-GC

Mange av verktøyene nevnt under, er på Project-GC. Og flere av de krever at du er betalende medlem. Det er vel verdt pengene etter vår mening, og hvis du bestemmer deg for å betale, kan du følge vår invitasjonslink. Bruker du den, får du to måneder ekstra med på kjøpet – og jeg får én måned gratis (takk!).

Hvilke type cacher prioriterer vi?

Ikke alle punktene her er relevante for alle turer, og ikke alt er relevant for alle heller. Du må selv avgjøre hva du vil prioritere.

Rekkefølgen varierer litt fra tur til tur, men vi prioriterer i hovedsak i denne rekkefølgen:

  1. Land, stater, regioner og fylker
  2. Webcam
  3. Jasmer-kandidater
  4. Virtuelle
  5. Geocache of the Week-cacher
  6. Cacher vi har hørt snakk om, og av en eller annen grunn har lyst til å besøke
  7. Earthcacher
  8. Kommuner (i hovedsak i Skandinaviske land)
  9. Large-cacher
  10. Cacher med mange favorittpoeng
  11. Cacher med D/T etc. som vi mangler, løste mysteryer og letterbox hybrid-cacher
  12. Cacher som ellers ser fristende ut, eller ligger greit til langs veien

Land, stater, regioner og kommuner

Å finne landegrenser er veldig enkelt på kartet på geocaching.com. For stater/regioner/fylker/kommuner er det enklest å bruke Project-GC, hvis du er betalende medlem. Verktøyene Map Regions og Map Counties er perfekt for dette.

Ved hjelp av Cacheturassistenten og Project-GC, vil du enkelt se hvilke regioner du skal kjøre gjennom, som du ennå ikke har funnet en cache i.

Trykk på «0 finds in Colfax County (NM)» for å få se cachene som ligger i den regionen. Disse to verktøyene fungerer helt likt, eneste forskjellen er hvilket administrativt nivå de ser på.

Merk at skjermbildet over viser blå og grønne polygoner, som er noe annet enn standardfargene rød og grønn. Det er fordi jeg har aktivert innstillingen for fargeblinde, rett og slett fordi jeg liker de fargene bedre.

Jasmer-kandidater

Vi har fullført første runde av Jasmer-matrisen, så nå jobber vi på runde to. Uansett hvilken runde du er på, er verktøyet Map – Hidden Month på Project-GC veldig nyttig.

Et triks vi ofte bruker her, er å velge spesifikt hvilken utleggsmåned vi ønsker å se (og hvilken loop), og gjerne også lokasjon. På denne måten kan vi se nøyaktig hvor mange egnede kandidater som ligger i nærheten av vår rute. Eventuelt hvor lang avstikker vi må ta. Cacheturassistenten viser selvfølgelig ruta til den valgte turen her også.

 

Webcam, virtuelle, earthcacher, letterbox hybrid, large-cacher etc.

Til alt slikt som type cache, størrelse etc., bruker vi i hovedsak to forskjellige verktøy. Map Compare på Project-GC og kartet på geocaching.com.

Ved hjelp av filteret for Cache type / size og valg av rette regioner, får vi en fin oversikt på Map Compare. Og som alle andre plasser, får vi også her se ruta takket være Cacheturassistenten.

Du kan også raskt og enkelt åpne Map Compare for området rundt et veipunkt i en tur ved å bruke veipunktmenyen. Når siden er åpnet, kan du legge på de filtrene du ønsker på cachetype, størrelse og annet.

I fra den samme veipunktmenyen, kan du også åpne kartet på geocaching.com.

Bruk filtrene for å f.eks. bare vise virtuelle cacher. Ruta vises selvfølgelig på dette kartet også. Her kan du også bruke en PQ til å lage et enda mer avansert filter, om ønskelig.

Det finnes såpass mange gode verktøy til dette formålet, så dette er noen av de enkleste cachene å lete frem – så lenge du slår av visningen av tradisjonelle… Vi har selv gått rett forbi en virtuell cache, fordi den lå gjemt under en tradisjonell på nøyaktig samme koordinatene.

Geocache of the Week

Det finnes diverse bokmerkelister du kan se på, i tillegg til å grave rundt i den offisielle bloggen. Men verktøyet vi i hovedsak bruker, er landsinfo på cachetur.no. Vi kan ikke garantere at alle GOTW er oppdatert der til enhver tid, men vi prøver å holde denne oversikten oppdatert.

Cacher med mange favorittpoeng

For å finne cacher med mange favorittpoeng, så bruker vi ofte kartet på geocaching.com, og bare ser hva som er i nærheten av der vi skal. Vi bruker også Top Favorite Caches på Project-GC, og de to andre relaterte verktøyene der (%-basert og Wilson-score).

Samme her som med de andre verktøyene, vi legger på filter for område vi skal i. Jeg syns også det er fornuftig å skjule arkiverte cacher.

Trykk på Create a map, og velg antall cacher du vil vise, for å vise de x antall første på et kart. Du får selvfølgelig se kjøreruta der også 😉

Cacher vi har hørt snakk om etc

Det hender ofte vi får høre om, leser om, eller på en eller annen måte kommer over en cache vi syns er kul av en eller annen grunn. Når det skjer, legger vi den inn i en liste på cachetur.no – med kommentar om hva som gjør den spesiell. Når vi skal reise et sted, kan vi da bare sjekke lista for å se om det er noen i nærheten av der vi skal.

D/T og annet

D/T-matrisen er ikke noe vi prioriterer så veldig, men når vi først finner ut at vi vil, bruker vi verktøyet Map D/T Matrix på Project-GC. De andre verktøyene i Tools-menyen, kan hjelpe deg til å finne andre ting du vil prioritere.

Hvordan vi fyller inn resten, og hvordan vi henter inn nyttig ekstrainformasjon, kan du lese om i neste del.

Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments