En tur blir til – Del 3

In Tips, triks og anbefalinger
Scroll this

Dette er tredje del i vår bloggserie om planlegging av cacheturer. Du kan lese første del her og andre del her.

Det er årets påsketur som er hovedfokus i denne serien, men i denne delen vil vi også inkludere større deler av årets sommerferie.

Severdigheter

Når du skal på tur, så kan det ofte være kjekt å besøke litt mer enn bare strand, hotell og et PET-rør i veikanten. Derfor bruker vi ofte en del tid på å lete frem severdigheter som er verdt å besøke. Mange ganger vil cachene bringe oss til slike, mens andre ganger bringer severdigheter oss til fine cacher vi ellers ikke ville funnet.

Dette er veldig individuelt, og du må selv vite hvilke type severdigheter som er viktigst for deg 😉

Vi liker både å besøke store nasjonalparker, og de små ukjente severdighetene som de færreste turister besøker.

Kua over så vi bare tilfeldig når vi kjørte forbi på motorveien. Heldigvis bestemte vi oss for å ta turen oppom. En liten avstikker er ofte verdt det! Og ja, det var en cache der 😉

Det er også noe eget med å besøke slike plasser som dette, hvor du stort sett alltid er helt alene.

Plukk opp tips der du kan

Andre ganger så besøker vi steder kun fordi det er et kjent sted, eller noe vi har hørt om i en eller annen sammenheng. Vi har f.eks. besøkt både verdens største hyssingball (hvor vi også har gitt vårt bidrag), og den største laget av en mann.

Noter gjerne ned steder du har lyst til å besøke når du hører om dem, slik at du kan se på lista når du en gang skal i nærheten.

Ballen over besøkte vi ene og alene fordi jeg har hørt om den i «Biggest Ball of Twine in Minnesota» av «Weird Al» Yankovic.

Vi var sykt heldig med timingen, og fikk personlig omvisning på museumet og lov til å gå inn i glasshuset den står i. Så en liten hyssingball ble til en kjempeopplevelse. Det jeg prøver å si, ikke ignorer de små severdighetene!

Atlas Obscura, RoadsideAmerica etc.

Atlas Obscura er en fantastisk kilde til artige og annerledes severdigheter. Det enkleste er å bruke «Explore the Map«, og se hva som er i nærheten av der du skal. Trykk på en severdighet for å se flere detaljer.

For denne turen, fant vi et lite og noe spesielt flymuseum, rett utenfor flyplassen i Riga. Museumet er egentlig bare en samling gamle sovjetiske fly, spredd på et åpent område. Så det er nok lite folk, men mye rart å se. Fly du ikke ser så mange andre plasser… Selvfølgelig er det en cache der også, og bildene i cachen viser veldig godt hvor stor variasjon det er i maskinparken her.

For turer i USA, bruker vi RoadsideAmerica.com. Der er det veldig mye artig å finne. Siden spesialiserer seg på små og store severdigheter langs motorveier og andre veier. Alt fra gigantiske statuer i en bakgård, til imponerende byggverk med mye historie. Vi har funnet mange steder som er verdt å besøke takket være denne siden.

TripAdvisor

TripAdvisor har også anmeldelser for en stor mengde severdigheter, turer og utflukter. Og kan være et fint verktøy for å finne ut hva som er tilgjengelig der du skal.

Men husk at alle liker ikke det samme som deg, så ikke legg for mye vekt på hva som er den mest populære aktiviteten i området. Fokuser mer på hva som appellerer til deg, og hva du syns ser fristende ut. De mest populære er ofte også dyrere, og fulle av folk 😉

Husk også at det finnes mange spesielle restauranter og hoteller der ute, som ofte i seg selv kan være en severdighet verdt et besøk.

Lokale turistkontor/turistbyråer og google

Vi liker å besøke spøkelsesbyer, altså byer som nå er forlatt. Det finner vi ofte ved å google stedet vi skal til, og «ghost towns». For USA, er ghosttowns.com en nyttig side.

Det er også veldig mange lokale turistkontor som har egne nettsider, med mengder av nyttig informasjon.

For våre timer i Budapest, har vi funnet nettsiden We Love Budapest. Der er det mengder av nyttig informasjon, og steder verdt å besøke. Her er virkelig Google din venn!

Facebook

Vi er også medlem av flere reiserelaterte grupper på Facebook, som The american Southwest, National Parks TravelerReiseEksperten og en del nasjonalparker.

Det kan være fine sider/grupper å få inspirasjon fra, både til severdigheter og reisemål. I tillegg til å spørre om råd i enkelte av de, kan man også snappe opp mange fine råd ved å se hva andre spør om. Og noen ganger kan man også bidra med sine egne råd.

Geocacher og andre geocachere

Vi skal ta for oss utvelgelse av cacher i neste del, men det er ingen hemmelighet at geocacher er en fantastisk kilde til mange gode opplevelser og spennende steder! Ofte kan det være en fordel å se på cacher med mange favorittpoeng. Men et enda bedre mål på cacher på spennende plasser, er antall bilder i galleriet. Er det et virkelig flott/spennende sted, er det nesten alltid store mengder bilder i galleriet. Og med bilder, er det lett å la seg friste til å dra dit også 😉

Bruk også andre geocachere. Snakk med folk på eventer. Les logger. Les cacheblogger. Se på geocaching-vloggere på Youtube.

Geocache of the Week er også cacher som ofte er verdt å sjekke ut.

Venner og kjente

Kanskje kjenner du noen som har vært akkurat der du skal reise? Spør de om råd! Lytt til historier. Kanskje har de besøkt en plass eller en restaurant du bare må besøke.

Vi legger ofte mye vekt på tips og anbefalinger fra folk vi kjenner.

Bøker

Dette punktet er strengt talt ikke nødvendig, når du har alle de andre ressursene tilgjengelig online. Men noen ganger er det kjekt også å bla i bokutgaven av Atlas Obscura. Da kan vi se stedene som er så bra at de har havnet i boka, på en raskere og smidigere måte enn å lete rundt på kartet.

Det hender også at vi bestiller reisemagasiner fra de lokale turistkontorene (som regel alltid gratis). Da får vi ofte også med kart. Heller ikke en nødvendighet, men veldig kjekt å bla i.

Hold orden på forslagene

Når vi finner så mye inspirasjon fra så mange kilder, er det viktig å holde orden på det vi har lyst til å besøke. Og det gjør vi på nøyaktig samme måte som vi gjør med hoteller og annet. Vi bruker kommentarer og lenkesamlingen på turen på cachetur.no.

Åpningstider

Når vi til slutt har bestemt oss for hva vi faktisk skal besøke, så sjekker vi åpningstider, priser etc. Husk å sjekke åpningstider for dagen du skal dit. Mange steder har varierende åpningstider basert på sesong, og flere steder er det stengt enkelte ukedager (ofte søndag, mandag eller tirsdag). Heldigvis er det mange flotte severdigheter som ikke har åpningstider i det hele tatt, eller som i alle fall kan besøkes etter stengetid.

Når vi har all informasjonen, legger vi til et veipunkt i turen. Koordinater finner vi ofte med cachetur.no sin geocoder, eller ved hjelp av Google Maps.

Vi legger til informasjon om åpningstid og kostnad i kommentar på veipunktet. Trenger vi mer info, som adresse f.eks., legger vi det til i utskriftsbeskrivelsen.

Og slik fortsetter vi til vi har bestemt oss for alle stedene vi har lyst til å besøke, og funnet all informasjonen vi trenger.

Har du noen tips vi har glemt å nevne over her?

Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments