En tur blir til – Del 2

In Tips, triks og anbefalinger
Scroll this

Dette er andre del i vår bloggserie om planlegging av cacheturer. Du kan lese første del her.

Det er årets påsketur som er hovedfokus i denne serien, men siden den turen mangler noen punkter i år (som leiebil), kommer vi til å låne litt fra andre turer.

Opprette tur på cachetur.no

Så fort vi vet hvor og når (gjerne litt før også) vi skal reise, oppretter vi turen på cachetur.no.

Vi oppretter også en deltur per dag av turen, ved hjelp av verktøyet for hurtigoppretting av delturer (under Endre tur i turmenyen). Vi har også lagd vår egen gjøremålsmal, som gjør at vi får en grunnleggende gjøremålsliste for hver deltur (overnatting, cacher, etc).

Ved hjelp av Endre tur -> Endre turinfo/veipunkter i hovedturen, setter vi enkelt passende navn på hver deltur. Noe som gir oss en fin liste over dagene vi skal være på tur, og hvor vi skal være hver enkelt dag.

Overnatting

Det finnes en mengde råd når det gjelder bestilling av overnatting. Og hver enkelt må avgjøre selv hva som er riktig. Vil du ha det som billig som mulig, luksus, en mellomting, bestille lang tid i forveien eller kanskje ikke bestille før du står der samme kveld – ingenting er mer riktig enn noe annet. Vår måte å reise på, passer ikke for alle, men vi pleier å se etter en kombinasjon av verdi for pengene og passelig bekvemmelighet. Vi bestiller også ofte hoteller lang tid i forveien, noe som gjør at vi kan overnatte på plasser som fylles raskt opp (nasjonalparker etc). Det er også en fin måte å spre utgiftene utover året på. Syns vi.

Vi bruker verktøy som Hotels.com, momondo, Expedia, Coop HotellKupp og hotellenes egne søkesider (Scandic, Thon, Choice, IHG etc). Vi har også fordelsmedlemskap hos de fleste kjedene vi bruker. Det gjør at vi ofte kan bruke bonusnetter. Av samme grunn bruker vi i hovedsak Hotels.com, med mindre HotellKupp eller direktebestilling er billigere. Hotels.com gir oss en gratis natt etter 10 overnattinger (Welcome Rewards), noe som faktisk utgjør 3-4 gratisnetter iløpet av et år for vår del. Pass også på å utnytte alle rabatter du kan få gjennom ulike foreninger, jobb etc.

Alternativ overnatting

Noen ganger er rett og slett ikke hotell/hostel/motel svaret.
Da kan Airbnb være et godt alternativ (vår vervelink, du får 350kr i reisekreditt om du registrerer deg gjennom linken, vi får 175kr når du gjennomfører en tur).

På Airbnb kan du søke i unike opplevelser som du ikke finner på ordinære hoteller (hva med å overnatte i ei trehytte?). Og du kan finne billig overnatting i en ellers dyr by. Vi har f.eks. brukt det et par ganger i Seattle.

Et søk på NAF Camp etter campingplasser, kan også gi en fin oversikt over campinghytter. Noe som fungerer ypperlig innenlands, og ofte er et kostnadseffektivt alternativ.

Noen ganger kan spesiell overnatting være en destinasjon i seg selv.
Som f.eks. når vi prøvde glamping i Moab.

Våre kriterier for den perfekte overnatting

Men hvordan velger vi hvilken overnatting vi skal bruke?

Først av alt, så kommer det helt an på hvilken tur vi skal på. Men et kriterium som er felles for alle turer, er at vi vil ha verdi for pengene. Skal vi betale mye for overnatting, skal det enten være veldig bra eller det eneste vi har å velge i 😛

WiFi har omtrent alle nå, men det er langt tryggere å dele fra mobilen istedet.
Og ikke koster det spesielt mye nå lenger heller.

Biltur

For bilturer, som vår årlige sommerferie f.eks., har vi følgende kriterier:

  • Parkering – det er lite som er like frustrerende som å måtte leite etter ledig parkering i en ukjent by, seint på kvelden
  • Åpningstid (døgnåpen resepsjon) – vi må kunne sjekke inn seint
  • Beliggenhet – nær motorvei/rute, gjerne i utkanten av by, dersom byen i seg selv ikke er målet
  • Helst med gratis frokost, slik at vi kan starte dagen uten å måtte lete etter det (har de ikke, leter vi opp nærmeste alternativ på forhånd)
  • Ikke overvekt av dårlige reviews, vi ser spesielt på kommentarer om renslighet, søvnkvalitet/støy og innsjekkingsproblemer
  • Røykfritt rom
  • Skal vi reise innenlands, må vi ofte ha dyrevennlig hotell/hytte
  • Tilgang til vaskemaskin og tørketrommel – for lengre turer trenger vi dette med ujevne mellomrom

Bytur

For turer uten bil, som f.eks. årets påsketur, har vi følgende kriterier:

  • Beliggenhet – fin beliggenhet i forhold til offentlig transport og severdigheter/cacher
  • Åpningstid (døgnåpen resepsjon) – vi må kunne sjekke inn tidlig nok og ut seint nok til at det passer sånn noenlunde med fly/transport
  • Ikke overvekt av dårlige reviews, vi ser spesielt på kommentarer om renslighet, søvnkvalitet/støy, hotellets nærmiljø og innsjekkingsproblemer
  • Røykfritt rom
  • Gratis frokost – dette er langt fra like viktig som for bilturer, ettersom vi uansett skal gå rundt i byen
  • Gratis flyplasstransport – langt fra et krav, men kjekt å ha

Noen ganger trumfer prisen alt, og da kan vi ende opp med noe som mangler en hel del av det over. Så lite av det er absolutte krav, se på det mer som en liste over ting vi sjekker og legger vekt på i vurderingen.

Les anmeldelser

Les anmeldelser fra tidligere besøkende, og legg spesielt vekt på anmeldelser fra steder som hotels.com og airbnb. De tillater kun anmeldelser fra folk som faktisk har overnattet på stedet.

TripAdvisor kan være en fantastisk ressurs, spesielt når du vil lese om mer enn bare overnatting, men vær klar over at slike sider ikke har noen form for kontroll på om de som skriver anmeldelsen faktisk har overnattet der eller ikke. Det er et kjent problem med falske anmeldelser.

Legg også mest vekt på de anmeldelsene som er av nyere dato, siden hoteller både kan pusse opp og skifte ut dårlige ansatte. De kan også bli slitt eller miste gode ansatte. Så hotellanmeldelser er ferskvare. Omgivelsene kan forandre seg også. Ikke ta en dårlig anmeldelse som regelen heller, alle kan ha en dårlig dag – både hotellet og anmelderen.

Hold øynene åpne for nyttig informasjon som er viktig for deg (kanskje trenger du en mykere seng enn andre?). Og ikke glem å se etter tips til ting i nærmiljøet (ofte så nevnes den fantastiske kaffesjappa rett over veien, etc). Eller som på et av hotellene på denne turen, tips om beste veien fra flyplassen til hotellet.

Legg inn info om fly, flyplasser og overnatting

Før vi bestiller, så legger vi ofte inn alternativene i kommentarer på cachetur.no.
Vi legger inn linker, bilder og vurderinger.

For å legge inn utklipp fra diverse nettsider etc, bruker vi verktøyet Greenshot. Da kan vi bare trykke på Print Screen, markere det vi ønsker å kopiere og så lime det rett inn i kommentarfeltet på cachetur.no.

Når vi har bestilt både fly og overnatting, legger vi inn all infoen i rette delturer i cachetur.no. Tidligere har vi lagt inn info om soloppgang og solnedgang, slik at vi vet hvor lang tid vi har til å cache før lommelykta må frem. Det gjør nå cachetur.no for oss.

Vi deler også opp ruteberegningen, slik at vi får separate ruter for hver ende av flyturen.

Transport

Når vi skal på tur uten bil, er offentlig transport noe av det første vi sjekker. For det dikterer hvor langt ut av bykjernen vi kan cache (og overnatte). Vi går både mye og langt, men vi får et mye større område å boltre oss på, om vi klarer å mestre den lokale kollektivtransporten.

Kan vi bestille/kjøpe turistkort, så gjør vi det. Evt. så noterer vi ned hvor vi kan kjøpe det ved ankomst.

I dette tilfellet startet vi med noe så enkelt som å google «Athens public transport». Det tok oss til en offisiell side som forklarer alt fra rutenett til billetttyper og priser. Heldigvis også på engelsk. Resten ser helt gresk ut!

Når vi fant informasjonen som var viktig for oss, la vi til en oppsummering av den i kommentarer på delturene på cachetur.no. Info om billettkjøp (hva og hvor vi skal kjøpe) legges til som veipunkt.

Etterhvert som vi legger til cachene, legger vi samtidig til hvilke holdeplasser og hvilke ruter vi må bruke (med avreise-/ankomsttidspunkter hvis det er relevant). Rutekart og viktigste informasjon skrives ut, og legges i permen (mer info kommer i en seinere del).

Selv for turer med bil, kan det noen ganger være at vi må sjekke transport for mindre områder.
Da gjerne i form av taxi eller Uber.

Leiebil

Nå skal vi ikke ha noen leiebil på denne turen, men om vi skulle hatt er det i hovedsak Hertz vi bruker. Rett og slett fordi vi får gode rabatter (Eurobonus, NAF etc) og ofte oppgradering. Men, prisen avgjør her også, og det har hendt en gang at Avis har vært vesentlig billigere.

Å velge en bil som er stor nok, er nok viktigere enn å velge en bil som er moderne og flott. Spesielt hvis du skal kjøre langt i den (da bør du kanskje tenke litt på komfort også) eller bruke den over lengre tid. Du vil ikke ha en bil som er så liten at du må ha bagasjen i baksetet, eller for liten til passasjerene du skal ha med. Men du vil kanskje ikke ha en for stor bil heller (da er det ikke like lett å stoppe hvor som helst for å finne cacher).

Forsikringer er ofte en plass du kan spare mye penger, men også en plass du ikke alltid bør spare penger. Vi har noe forsikring bygd inn i kredittkortet vår (så lenge vi betaler bilen med det – viktig detalj), og andre som er dekket av reiseforsikringen vår. Men dette varierer fra land til land, og fra biltype til biltype. Hvilket land du er fra har også en del å si. Når vi som nordmenn leier bil i USA f.eks., er full forsikring alltid inkludert. Dette er ikke tilfelle når vi leier i Norge. Så følg med, men ikke betal for dobbel dekning! Du får uansett ikke dobbelt utbetalt om noe skjer 😉

Nå skal vi bestille de siste to hotellene, og så må vi se på cachekartet! Følg med i neste del 🙂

Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments