Do you want to Cache’em All?

In Tanker og meninger
Scroll this

Hvis du ikke vet hva Pokémon Go er, så bor du nok under en stein, eller så er du en stein (Geodude?). Pokémon ser ut til å være overalt nå, på alle nyhetssider og overalt i sosiale medier.

Så akkurat som halvparten av resten av verden, måtte vi gi spillet en sjanse. Sammenlignet med når Pokémon var stort i min oppvekst, er det nå akseptabelt for folk i alle aldre å drive med dette. Det er en ting Pokémon har til felles med geocaching. Geocaching er definitivt en aktivitet for folk i alle aldre!

Men hva annet har disse to aktivitetene til felles? Og hvorfor syns jeg geocaching er så mye bedre?

Hvis du liker Pokémon Go, flott! Ha så mye gøy som du overhode klarer! Men du kan også ende opp med å like geocaching enda bedre – hvis du tør gi det en sjanse…

Pokémon Go   Geocaching

Jeg har ikke spilt Pokémon go veldig lenge, men jeg har vært geocacher i over fire år. Og jeg tror ikke jeg vil spille Pokémon fire år fra nå… Jeg tror faktisk ikke noen vil fortsette å spille det så lenge. Så nøyaktig hva er det som gjør geocaching så mye bedre?

Først vil jeg gå gjennom hva som gjør Pokémon Go så bra. For det er bra, for hva det er. Det som sannsynligvis er det aller beste, er at det får folk ut av sofaen og ut i verden. Folk får se, i alle fall en liten bit, mer av denne fantastiske verden vi lever i. Selv om de tilbringer 90% av tiden på å se på virtuelle monstre på mobilskjermen, får de noen glimt av den virkelige verden også. Og du møter faktisk andre folk på tur også, og det gir deg muligheten til å være sosial – mens du venter på at det skal dukke opp en Pokémon.

Som geocacher, er de to tingene som irriterer meg mest med Pokemon graden av tilfeldighet og tilkoblings-/serverproblemer / mangel på offline-funksjonalitet. Når jeg geocacher, vet jeg akkurat hvor jeg skal – jeg har koordinatene! Og jeg trenger ikke være avhengig av at en server er online eller at jeg er online og i stand til å nå den. Så lenge jeg har koordinatene, kan jeg fortsatt gå ut og finne cachen. Det er helt klart ikke tilfellet med Pokémon! Iløpet av den korte tiden jeg har spilt, har jeg hatt mer problemer med serverfeil/overlast, enn jeg har hatt i de over fire årene jeg har holdt på med geocaching.

Catching abra

Følelsen av å finne og fange en ny Pokémon er fantastisk, men man finner jo som regel bare de samme man har funnet før. Denne mestringsfølelsen er noe av det som er drivkraften for mange i geocaching også. Så forestill deg den samme følelsen, bare hundre ganger sterkere – hver eneste gang du finner en cache. Noen cacher er fantastiske, noen er episke og noen er bokstavelig talt helt ut av denne kloden (jepp, det er en på ISS). Spenningen, gleden og eventyrfølelsen man får av å finne slike cacher, kan vanskelig beskrives med ord. Hvis du i tillegg deler slike opplevelser med gode venner, blir det bare enda bedre. Du må virkelig prøve det, for å fullt ut forstå.

Det er en ting som er bedre med Pokémon. Så lenge du bor i nærheten av et Pokéstop, eller har lyst til å betale for Pokécoins, kan du spille så mye du bare klarer innenfor det samme området – igjen og igjen. Det gjør du ikke når du geocacher, da finner du nye områder hver gang. Med mindre noen legger ut en ny cache et sted du har vært før…

Road trip

Men å oppleve nye plasser, plasser du ellers aldri ville visst eksisterte, er en av mange ting som gjør geocaching så fantastisk. Jeg ser ikke for meg at noen vil planlegge en ferie eller en tur til utlandet, for å fange Pokémons. Men jeg planlegger jevnlig turer i både inn- og utland for å finne cacher, eller delta på eventer.

Sammenlignet med geocachin, er Pokémon et enspiller-spill. Selv om alle deler det samme spillebrettet, spiller du aldri fysisk sammen med noen. Å være sammen i grupper når man geocacher kan virkelig være en fordel på de ekstra vanskelige cachene (ja, vi har mange forskjellige cacher, akkurat som det er forskjellige Pokémons). Det kan også være en ekstra trygghet når du skal opp i det kjempehøye treet, for å finne cachen gjemt der oppe.

Playing PGO

En ting jeg virkelig savnet når vi besøkte vårt nærmeste Pokéstop for et par dager siden, var muligheten til å laste opp et bilde av den fantastiske utsikten over solnedgangen. Og gjerne også skrive noen få ord i loggen. Nei, det finnes ikke noe slikt når man spiller Pokémon.

Geocaching får oss til å reise til de mest utrolige steder, og gir oss muligheten til å møte mage fantastiske folk. Folk fra hele verden, i alle former og fasonger og i alle aldersgrupper.

Så, vil jeg fortsette å spille Pokémon Go? Tja, kanskje. Kanskje vi fortsetter å spille når vi er ute på den daglige lufteturen med husets hund. Vi har i det minste et Pokéstop i nærheten…

GPS

Jeg er stor fan av lokasjonsbaserte spill, og jeg syns det er fantastisk at folk lager og spiller slike. Men jeg ser ingenting som er i nærheten av å kunne måle seg med geocaching! Munzee er en god andrekandidat, men bare som et supplement til geocaching.

Jeg håper alle som spiller lokasjonsbaserte spill, uavhengig av hvilket eller hvor mange, gjør det på en ansvarlig og trygg måte. Vær så snill og ikke risiker ditt eget eller andre sine liv! Respekter lokale lover, andre sin eiendom og folk rundt deg. Det er viktig for alle disse spillene at alle spillerne oppfører seg ansvarlig, og respekterer folk og lover!

Jeg håper alle nyter hobbyen sin – hva enn den er. Så lenge du liker det du gjør – fortsett med det!

Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments