Alle er ikke som deg

In Tanker og meninger
Scroll this

Geocachere kommer i alle mulige former, farger, fasonger, størrelser og smaker (?). De har forskjellige utgangspunkt. De har forskjellig motivasjon. Og de har forskjellige mål.

Noen har store ambisjoner. Noen ønsker ikke mer enn å finne et par cacher i året, om så mange. Noen har masse utstyr. Noen har apegener. Noen har svømmeføtter. Noen har IQ på 290. Noen snakker engelsk. Noen snakker tysk. Noen har psykiske utfordringer. Noen har fysiske utfordringer. Og noen sitter i rullestol. Men de har alle sammen én ting felles. De har alle lov til å drive med geocaching!

Ikke mange krav

Det er ikke mange krav til vår aktivitet. Loggen skal være signert, og så skal eventuelle challengekvalifikasjoner eller svar/bilde for earthcacher/virtuelle/webcam være i orden. For eventer er det nok å bare møte opp. Utover det kan vi ikke kreve noe mer, så lenge cachen behandles pent og legges tilbake der den ble funnet. Så lenge lover og regler følges, og ingenting ødelegges, er ingenting gjort galt.

Man må gjerne ønske og oppfordre, men det er stor forskjell på det og å kreve. Jeg har for eksempel mange ganger oppfordret til å skrive gode logger (noe Geocaching HQ også har gjort). Men det er på ingen måte noe jeg kan kreve. Akkurat på samme måte som at vi ikke kan kreve noe annet enn at loggen signeres.

Det bør være likt for alle, selv om vi er ulike

Det bør ikke være noe forskjell på å logge en T4,5 i team, og å logge en D4,5 i team. Eller å henge med på en mystery som noen andre har løst. Ingen er en mindreverdig cacher bare fordi de har logget en cache med hjelp fra noen andre. Gode opplevelser blir ofte bedre når de deles med gode venner, så jeg vil si de er alt annet enn mindreverdige!

Geocaching er en veldig bred aktivitet. Man kan gjøre utrolig mye ut av dette, eller man kan nøye seg med en boks i ny og ne. Man kan trene seg i navigering, man kan lære masse nytt, se flotte steder og oppleve ting man ellers aldri ville opplevd.

Geocaching kan også være medisin, og blir brukt som det av mange. Folk som ellers har det tungt, får energi og mestringsfølelse av geocaching. Vi har vært mye rundt, snakket med mange, og hørt mange historier. Geocaching har reddet liv.

Respekter de som ikke er like som deg

Fordi geocaching er en så bred aktivitet, betyr det at det finnes folk som både er mer aktive enn deg, og folk som er mindre aktive enn deg. Det finnes folk som har funnet flere cacher enn deg. det finnes folk som har funnet færre cacher enn deg. Det finnes folk som praktiserer dette som en livsstil, og bruker tilnærmet enhver våken time på aktiviteten. Det finnes folk som kun finner et par cache i året, om så mange.

Ingen av disse gjør noe feil. Folk må få velge selv hvor aktive de ønsker å være. Og vi må respektere at geocaching er viktigere for noen enn for andre. Og det gjelder begge veier.

Respekter at folk som er aktive har meninger, de vil som regel det beste for aktiviteten vår. Samtidig som de mest aktive må respektere at ikke alle er på deres nivå.

Vær sosial, om du ønsker det

Om man ønsker det, er dette også en høyst sosial aktivitet. For enkelte er dette aktiviteten som gjør a de klarer å være ute blant folk. Å ha noen å dele cachegleden med, noen å dra på tur med, selv om det betyr at den personen kanskje blir redskapet du bruker for å komme opp i treet (istedet for motorsaga), gjør det hele enda bedre.

Og det er i praksis ingen forskjell på han eller henne som er på tur med en klatrevenn, og de som drar på mysteryjakt sammen. Begge deler er helt greit.

Stå for dine egne funn, og kos deg med de

Hvem er du som skal bestemme hva andre regner som et cachefunn? Hvordan kan du fortelle de at deres opplevelse var dårlig? Fokuser på dine egne funn, og stå for det du gjør.

Det er et direkte hån mot de som får livsglede takket være denne aktiviteten, å påstå at deres funn er «fake». Bare fordi de gjorde det samme som alle andre gjør, bare på en bittelitt annen måte.

Hver og en må stå for det h*n gjør selv. Så lenge retningslinjene følges, og man ikke bryter andre lover og regler, gjør man ikke noe galt. Det aller viktigste er å ha det gøy. Ikke å henge seg opp i at hu Magda ikke klatra helt til topps i den grana oppå haugen der borte…

Subscribe
Notify of
guest
5 Comments
Newest
Oldest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
vil ikke oppgi
vil ikke oppgi
5 years ago

Var en geocacher som jeg møtte på som slet med å finne en cache, jeg hjalp vedkommende med å gi hint mot at vedkommende valgte å klatre i et tre for meg for en annen cache. Siden jeg er patalogisk redd for å klatre i tre. Dette er ganske mange år siden, men vi bruker dette enda som en in-joke og har det morsomt med det. Vi ble faktisk venner etter det der

Bjeven
Bjeven
5 years ago

Jepp, bra skrevet. Det viktigste er å ha det kjekt og kose seg med hobbyen.
Vi har våre prinsipper for når vi logger FTF og om vi logger mystery uten å ha løst den selv, men det er våre prinsipper og gjelder for at vi skal værr komfortable med vår statistikk. Hvordan andre gjør det er deres sak.
Kos dere i naturen enten dere streber etter flest mulig funn, bruker det som terapi eller bare for å ikke tåtne foran TV’n.

Tekoppen
Tekoppen
5 years ago

Dette var befriende godt skrevet ! Cachegleden er det viktigste!

EagleWind
EagleWind
5 years ago

Veldig bra skrevet ✍️

cghove
5 years ago

Meget godt skrevet