Hvordan vi planla Mystery at the Museum

In Geocaching
Scroll this

Det bør ikke komme som noen overraskelse at vi brukte cachetur.no til å planlegge denne kampanjen også. Men måten vi endte opp med å gjøre det på, overrasket oss litt.

ℹ️ Merk: hvis du vil følge samme oppskrift selv, så må du gjøre det på en PC/Mac, dette vil ikke funke på mobil/nettbrett.

Litt om kampanjen

Denne suvenirkampanjen er delt inn i flere deler, og du må finne cacher i riktig rekkefølge. De første delen går på å finne cacher som inneholder clues. For å i det hele tatt kunne komme i gang, må du finne en cache som inneholder Detective-cluet. Deretter åpner det seg for tre nye clue, før du til slutt kan finne de fem siste. Når alle clue er funnet, må du finne 35 cacher til.

⚠️ Jeg vil sterkt råde deg til å ikke finne flere cacher enn du trenger for hvert clue. Ettersom du vil trenge cacher i senere trinn også.

Gjøre alt klart

Det første vi gjorde var å bestemme oss for hvordan vi ville gjøre dette. Vi bestemte oss for å finne nok cacher til å kvalifisere til de to første suvenirene, og så den neste suveniren dagen etter. Derfor opprettet vi først en tur for de første, og så en for de neste.

Hvis du ikke har installert Cacheturassistenten, så bør du gjøre det: https://cachetur.no/makro/1

Finn første cache

For å finne den første cachen benyttet vi det nye kartet på geocaching.com. Der aktiverte vi filteret for Detective. Aktiver også gjerne filteret for Not Found og Not Owned.

ℹ️ Du kan også benytte denne linken for å komme til kartet med filteret allerede satt: https://www.geocaching.com/play/map?tr=1

Så de neste

Egentlig så skal du ikke få se cachene som har neste clue før du har funnet den første, og sånn fortsetter det til neste steg også. Men det finnes et triks. Ved å endre tallet som står etter &tr= i adressefeltet, kan du filtrere på de neste cluene også.

Her er direktelinker til alle filter:

Rekkefølgen er viktig

Merk at du må finne Detective før alle de andre, deretter kan du finne Footprint, Shadow og Fingerprint i den rekkefølgen du ønsker. Når du har funnet alle du trenger av de, kan du finne de resterende edelstenene i den rekkefølgen du ønsker – men du må ha Footprint, Shadow og Fingerprint først!

Derfor ga det mening for oss å bryte dette opp i to turer, spesielt siden vi bare hadde noen timer på kveldstid etter jobb til rådighet 😛

Cachetur kan hjelpe

Vi begynte turen vår som vanlig, med å legge inn hjemmekoordinatene våre fra Lagrede steder. Deretter fant vi den første og beste Detective-kandidaten – som hverken hadde DNF-logger, eller andre ting som kunne tilsi at den kanskje var borte (viktig å huske på for alle cacher i kampanjen).

Deretter skiftet vi filter til neste nivå, og fant de beste kandidatene der også. Etterhvert ble også en rute generert på cachetur, og vi kunne enkelt se på kartet hvor vi allerede skulle kjøre forbi. Det gjorde det lettere å finne de rette kandidatene.

Route in map

⚠️Merk: Cacheturassistenten støtter ikke det nye kartet fullt ut, så den enkleste måten å få cachene sendt til cachetur, er å åpne de i en ny fane, og bruke «Send til cachetur.no» derifra. Husk også at du må velge karttype Geocaching.

ℹ️ Vi anbefaler også at du legger til hvilket clue cachen dekker i en kommentar – det kan gjøres via Cacheturassistenten. Slik ser du enkelt hvilke du plutselig mangler om du skulle ende opp med en DNF.

La oss optimalisere litt

Siden vi allerede har bestemt oss for å dele dette opp i to turer, så er vi trygge på at vi ikke finner cachene i feil rekkefølge så lenge vi finner Detective først. Derfor fungerer cachetur sitt ruteoptimaliseringsverktøy optimalt for disse turene!

Verktøyet finner du under Endre tur -> Sorter/prioriter veipunkter. Bruk knappen Veksle markerte for å velge alle veipunkter, eller trykk på Marker på første, hold inne shift og trykk Marker på siste. Scroll litt nedover, og trykk Beregn og sorter valgte etter optimal rute. Husk å lagre etter cachetur har sortert for deg.

ℹ️ Hvis du er på første delen, så bør du optimalisere fra cachen du trenge til Detective, og så til hjem – slik at du får optimal rute fra den første cachen du må ha.

Automatisk sortering

Juster litt selv

Sorteringen vil gi deg en nesten optimal rute. Jeg gjorde bare et par justeringer for å slippe å krysse veien unødvendig. Altså cacher langs ene siden av veien på vei inn, og cacher langs andre siden på vei ut.

Kan være lurt å ha et par i reserve

Vi var litt skeptisk til et par av cachene på del to, så vi valgte å legge inn et par i reserve. Avstikker fra ruten generelt, men verdt det om det er eneste utvei (noe det viste seg å bli).

For å unngå at reservene ødela ruta, og tullet til beregnet tidsforbruk, la vi de øverst i turen. På den måten fikk vi fortsatt korrekt beregning av tid til vi var ferdig.

Backup

Vi passet også på å ekskludere de fra ruteberegningen, og selvfølgelig legge til en kommentar om hvilke clues de dekket.

Gjennomføringen

For å ikke bli fristet til å finne cacher vi trenger senere (trenger 35 cacher etter alle clues er funnet også), valgte vi å ikke laste inn fler enn de 17 vi skulle finne, pluss de to i backup på GPSen.

Vi bestilte også turpakke med Garmin bil-GPX, som gjorde det veldig enkelt å navigere fra cache til cache. Vi brukte selvfølgelig også cachetur-appen til å se status og fremdrift.

cachetur.no app

Lykke til!

Vi håper flere kan få nytte av erfaringene våre. Og forhåpentligvis ha det gøy på tur i denne kampanjen også. Fortell oss gjerne om dette hjalp deg eller ikke 🙂

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments