Cacher med ikoner på Garmin Nüvi

In Tech
Scroll this

Vi har hatt flere Nüvimodeller fra Garmin, akkurat nå bruker vi en Nüvicam. Men vi har brukt nøyaktig samme oppskrift på Nüvi 3597 og Nüvi 3490.

Og når man har en slik, er det jo veldig praktisk å få lastet cacher innpå den! En mulighet er å legge inn en GPX-fil, men da er du veldig begrenset i antall, og de får alle samme ikon.

En mye bedre løsning er å bruke GSAK, makroen Garmin Csv Poi Export v.2 og POI Loader. Da kan du laste inn tilnærmet ubegrenset antall cacher, og du får rette ikoner for cachetyper, veipunkter etc.

Denne oppskriften tar utgangspunkt i at du har kjennskap til GSAK og installasjon av makroer.

Klargjøring

Det første du må gjøre, er å installere alle programmer og makroer.

Før du eksporterer, må du lage et passende filter i GSAK (eller du kan velge i selve makroen).

Oppsett og bruk av Garmin Csv Poi Export v.2

Når du kjører makroen, får du opp et vindu med masse innstillingsmuligheter. Du kan lagre oppsettet du bruker, og la makroen laste de inn ved oppstart.

Konfigurasjon

Ikonene i bildene under har rosa bakgrunn, den blir gjennomsiktig på selve enheten.

Du kan velge filter, eller la makroen bruke det aktive filteret (som vi pleier). Velg cachetypene du ønsker å eksportere, eller la alle være valgt (slik vi gjør).

Child

På neste fane kan du velge hvilke underveipunkter du ønsker å ta med. Makroen er litt vel gammel, så de nye veipunkttypene får du dessverre ikke med, foreløpig. Men de viktigste, Parking Area og Trailhead fungerer utmerket. Du kan selvfølgelig også velge å droppe underveipunkter helt.

Status

På neste fane kan du velge å inkludere tilleggsinfo, som stjerne for utlegg, DNF-ikon, funn-ikon, kryss på deaktiverte etc.

Extra

Du kan også velge å få med grønn hake på cacher som har korrigerte koordinater.

Hint

Du kan ta med hint om du ønsker (kanskje mer praktisk om du bruker denne til å eksportere til eldre håndholdte modeller).

CSV-1

På de to siste fanene setter du opp hvordan du vil at veipunktene skal navngis. Og hvilken informasjon som skal inkluderes i kommentarfeltet.

Her kan du velge helt fritt hva som passer best for deg. Vi har valgt å inkludere smartnavn, type, D/T og GC-kode. I kommentarfeltet har vi med ting som utlegger, utleggsdato, siste funndato, fylke, kommune og siste logger (kun type logg, ikke tekst).

CSV-2

Vi har valgt å inkludere smartnavn og GC-kode (og type) på underveipunkter. Vi gjør dette, da vi som regel har lister fra cachetur.no vi navigerer etter. Når vi da søker på GC-koden, minus GC (altså “GV0P” for “GCGV0P”), får vi opp både cachen og evt. underveipunkter i søkeresultatet. Slikt ser vi raskt om det er et parkeringskoordinater f.eks. Og ved å se på avstanden til cachen vs. avstanden til parkering, får vi samtidig en feeling for om vi må forberede oss på langtur eller ikke. Er det flere parkeringsalternativ, kan vi velge den nærmeste 😉

Automatisk kjøring av POI Loader

Du kan velge å la makroen automatisk starte POI Loader når den er ferdig. Vi har valgt å la være å gjøre det. Merk at du da må kopiere stien fra inputboksen “Export CSV-files to this folder”, og manuelt legge den inn i POI Loader (POI Loader husker dette neste gang).

Generer filene

Når oppsettet er ferdig, er det bare å trykke på “Generate”. Og så kan du finne på noe annet i mellomtia. Har du en stor database, vil det, akkurat som for GPX-eksport, ta litt tid.

Kjør POI Loader

Når filene er ferdig generert, er det på tide å koble GPSen til PCen. Når det er gjort, starter du POI Loader.

Velg “Install new custom POIs onto your device”.

Velg “Garmin Device” på spørsmålet om hvor du vil overføre til.

Velg rett enhet fra lista. Dukker ikke enheten opp, kan du prøve å klikke på “Find Device”. Hjelper ikke det, må du prøve å koble den fra og til på nytt.

Legg inn stien du kopierte fra eksportmakroen, og gi et passende navn til POI-fila (eller la den være standard). Trykk så på “Next”.

Hvis du har gjort dette før, vil du få et spørsmål om du ønsker å overskrive fila som allerede finnes. Svar “Yes”, og overføringen starter.

Når overføringen er fullført, vil du få en beskjed med antall veipunkter som er overført.

Bruke POIene på GPSen

For å bruke POIene på enklest mulig måte, bør du legge POI-kategorien “Custom POIs” til på hurtigmenyen.

Custom POIs finner du nederst i kategorilista.

Custom POIs er inndelt i flere kategorier. En per cachetype, og veipunkttype. Funnede, DNF, deaktiverte, korrigerte og parkeringskoordinater havner i egne kategorier. Slik kan du f.eks. lett finne frem til et event, eller en mystery du har korrigert.

Du kan selvfølgelig også vise alle cacher/veipunkter, ved å trykke på “All Categories”.

Søk

Søk fungerer likt som ellers på Nüvi.

Etter du har funnet cachen du vil ha, kan du trykke på den for å få opp mer info.

Her er all infoen vi ba om tidligere når vi konfigurerte eksportmakroen. Det er alltid like gøy å høre Nüvidama uttale hele POI-navnet 😛

Visning på kart

En annen viktig funksjon, er selvfølgelig å få cachene opp på kartet.

Cachene dukker opp, med korrekte ikoner. Det som er verdt å merke seg, er at de ulike modellene fungerer litt ulikt når det kommer til hva som vises.

På eldre modeller, vises alle POIer. På de nyere modellene, som den vi bruker nå, viser kun POIer som ligger i nærheten av deg, og langs ruta. Slik vi bruker dette, merker vi ingen forskjell. Men det er verdt å vite om.

Vi håper dette har vært nyttig lesing for deg, og at dette forhåpentligvis kan hjelpe flere med å få overført cacher til sin Nüvi!

Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments