Elefanten i rommet

In Tanker og meninger
Scroll this

Noe av det som gjør geocaching til en fantastisk aktivitet, er geocacherne. Det er noe alle vet. Men dessverre så gjelder det også andre veien. Det er alt for mye negativitet, intriger og uvennskap (la oss kalle en spade for en spade).

Jeg er redd dette er det som til slutt vil føre til at aktiviteten dør ut. Aktiviteten har allerede falt drastisk fra tidligere år.

Hva er årsaken?

Geocaching er en fantastisk aktivitet, ikke la det være tvil om det. Men det er også en aktivitet som tiltrekker seg folk fra alle deler av samfunnet, og i mange ulike livssituasjoner. Det gjør at mange som driver med dette, har vidt forskjellige utgangspunkt. De har forskjellige måter å drive med aktiviteten på (som er en av tingene som gjør dette til en så bra aktivitet). Og de har ulik motivasjon for å drive med dette. Graden av interesse varierer også. Vi er f.eks. lidenskapelig opptatt av dette, vi brenner for geocaching. Andre finner en cache i året, og er fornøyd med det. Og slik skal det selvfølgelig også være!

Etter å ha deltatt i mange diskusjoner, lest mye og observert enda mer, har jeg observert noen fellesnevnere. En del vil nok påstå at jeg selv bidrar negativt i diskusjoner, til de vil jeg si at innimellom hjelper det å se hele bildet. For jeg er neppe så ille som dere tror jeg er, når dere kommer inn midt i en diskusjon og ser jeg er uenig i noe.  Men fellesnevneren, er at de som ikke har den samme lidenskapen, de tolererer ikke at noen har det.

Misunnelse

Det ser også ut til at det er mye misunnelse blant geocachere. Veldig mye. Nå får geocachere oppleve utrolig mye kult, så at noen blir misunnelig er ikke så rart. Men når det er negativ misunnelse, så fører det sjelden noe godt med seg.

Dessverre er det også mye hat. Og nå snakker jeg ikke isolert om lokalmiljøet her, eller norske geocachere. Hatet er så stort, at det finnes egne grupper opprettet kun for å henge ut andre geocachere. Det uttrykkes hat mot spesifikke cachetyper, hat mot spesifikke gjemmesteder og faktisk også hat mot spesifikke geocachere.

For ikke å snakke om baksnakking. Det er det også skremmende mye av.

En ond sirkel

Hvilken motivasjon folk har til å drive med geocaching varierer enormt. Og for noen, ser det ut til at overvekt av spesifikke gjemmesteder kan ødelegge deres motivasjon. Samtidig som mangelen på samme gjemmested kan ødelegge motivasjonen for andre.

Jeg tror fortsatt at vi er avhengig av gode tilbakemeldinger, gode logger og ellers andre ting som oppfordrer til gode logger. Samtidig tror jeg at å stille krav til de som finner cachene, vil føre til at enkelte mister motivasjonen den veien.

Og der har vi en av flere onde sirkler. Flere vil ha noe igjen for utleggene sine (i form av gode logger og tilbakemeldinger, f.eks.). Mens andre mister lysten av å høre slikt. Setter vi dette litt på spissen, blir resultatet til slutt at ingen gidder å legge ut og vedlikeholde, og ingen gidder å finne.

Vi trenger mangfold

Siden dette er vår blogg, er det mine teorier som får fokus her. Og jeg tror ganske bestemt at det er mangfold som er eneste redning for aktiviteten vår. Vi trenger varierte cacher, slik at alle kan finne den typen cache de liker best. Vi trenger mangfold av utleggere. Vi trenger mangfold av finnere. Vi trenger de som skriver gode logger (for ordens skyld, en god logg trenger ikke være mer enn en setning). Vi trenger de som legger ut cacher. Vi trenger de som bare finner cacher, og gir et favorittpoeng i ny og ne. Vi trenger de som stiller opp. Vi trenger de som bidrar til miljøet på andre måter.

Og da må vi slutte å støte vekk folk.

Fokuser på det positive

De som kjenner oss godt vet at vi har vært gjennom litt av hvert i år. Vi har på en måte blitt tvunget til å kjøre en “reboot”. Vi har gjort et valg, og begynt å fokusere mer på egne ting og på folk som gir oss noe positive tilbake.  Og med positivt kan det være noe så enkelt som et smil eller en tommel opp. Det er personer som gir oss energi. Og det er så sykt mye bedre enn personer som tar energi.

Klarer jeg å holde meg unna diskusjoner fremover, absolutt ikke. Kommer jeg til å moderere meg, ja. Vi har på ingen måte redusert tiden vi bruker på fellesskapet, vi har bare omprioritert litt. Og det har gitt oss mer energi, og mer lyst til å bidra. Så om du har lest helt hit, er mitt beste råd at du fokuserer på det som er positivt med aktiviteten vår. Og fokuser på de som gir deg energi, ikke på de som tar.

Vår side av saken

Vi bruker veldig mye tid på geocaching. Vi er veldig synlige. Og vi er (nesten) overalt. Mange mener derfor at vi bare må regne med, og fortjene, en del dritt.

Tidligere ville jeg kanskje vært enig i det. Men jeg har ombestemt meg. Man skal ikke fortjene en masse dritt bare fordi man er aktiv. Og før noen misforstår, jeg har ingen problem med at folk er uenig med meg (så lenge de ikke er uenig i fakta, som noen er innimellom). Folk må mer enn gjerne få være uenig.

Men å mene at vi har lagt så mye penger i eventene våre, at vi har skremt andre fra å ha event, og i tillegg stå å si det åpent foran en forsamling, det syns jeg er langt over kanten. Det er også en smule drøyt å gi meg skylda for at det kommer så få nye virtuelle cacher i Norge. Jeg syns heller ikke det er spesielt hyggelig at folk mener jeg bør ut av gruppa Geocaching Norge, fordi jeg skaper splid. Ja, ifølge andre så er det visstnok jeg som lager mesteparten av negativiteten der. Hva med alle de hundrevis av hjelpende svarene jeg skriver hvert eneste år? Visstnok så er jeg farlig også

Det er mange personer vi tidligere har regnet som blant våre beste venner, som vi nå anser som folk vi må holde oss langt unna. For oss er det utrolig trist at det har blitt slik. Og vi har forsøkt å ordne opp i ting, uten at det har nyttet. Men nå har vi nådd det punktet hvor vi har gitt opp, og som nevnt lenger opp, valgt å fokusere på de som tilfører noe positivt.

Vi brenner for dette

Det er kjedelig å hele tia måtte vurdere om en person er en som vil dolke deg i ryggen eller ikke…

Vi bruker ufattelig mange timer på å bidra til fellesskapet. Og vi gjør det fordi vi brenner for geocaching. Geocaching er vår hobby og lidenskap. Hvis det plager deg sånn, da har du ingenting på denne bloggen å gjøre.

Til du som har lest helt hit, av egen fri vilje (og ikke falt av på forrige setning), takk 🙂
Slike som deg trenger vi!

Subscribe
Notify of
guest
4 Comments
Newest
Oldest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments